Gott Nytt Chokladår!

Jag filar på en Årsresumé.
Får se när den blir klar.
Antagligen inte förrän nästa år....
 

Chokladbutik i Helsingfors

När vi var i Helsingfors var jag lite otrogen.
Tanken var ju att jag skulle hålla mig till finsk choklad och se vad de hade att erbjuda.
 
Men så sprang jag på den här inbjudande röda mattan mitt i centrala Helsingfors.
 
Som ledde in i en garderobsstor butik som säljer belgisk choklad, RC Chocolatier.
Och vem kan motstå BELGISK choklad?
 
 Jag ångrar att jag inte gick loss på deras pralinsortiment, men nöjd med det jag fick med mig.
 
En lyxig 75-grammare av mörk choklad, fylld med nougat, som i sin tur innehåller krokant.
Det låter som en perfekt Chocochock-kombination!
 
Och Halleluja vad rätt jag hade!
Underbar nougat där crunchet grusar sig mot tänderna utan att klibba fast, kärleksfullt omsvept av mörk belgisk choklad.
Varför köpte jag inte fler...
 
Taggar: Chokladpraliner, chokladbutik Helsingfors, RC Chocolatieri;

På begäran - Paradis

Paradis, lillasyster till Alladin.
Förutom färgen på asken så är skillnaden att Paradis bara har ljus choklad (nu även en vit) medan Aladdin har blandat.
Skillnaden för mig var alltid att Aladdin hade en mörk Fransk nougat och Paradis hade en ljus Spansk nougat.
Den spanska var godast. Mjukseg nougat som smakade apelsin.
Men nu är båda bortplockade.
Tragiskt.
 
Jag minns Paradis som blåvit, vilket den var på 70-talet och det var då jag hade min Aladdin och Paradisperiod.
 
Numera är asken klädd i svenska färger.
 
Den här recensionen blir enkel.
Bara att skriva "se Aladdin".
För i princip är det faktiskt samma praliner med några undantag.
De kommer här:
 
Mandeltryffel: Smakar som nöttryffeln och har samma hårda koncistens. Kanske lite sötare.
Godkänd
 
Marsicréme: Ganska tjockt chokladskal och sedan en fast marsipanmassa. Nja, blir väldigt sött.
Ej godkänd
 
Tryffel: Den bästa av alla tryfflar. Mjukare och renare i smaken och en perfekt storlek.
Godkänd
 
Mjuk toffee: Samma som i Aladdin men här i ursprungsutförande, dvs med ljus choklad. Mycket lenare och godare! Totalsegrare.
Väl godkänd
 
Jag gillar nog Paradis bäst av den enkla anledningen att mörk choklad måste vara av hög kvalitet för att vara god, medan ljus kommer lite enklare undan.
 
Och JA, såklart att jag äter från understa lagret innan det övre är slut!
Ett trick är att plocka ur de goda från undre lagret och så fyller man i hålen med de äckliga från övre lagret.
 
Vilka bitar saknar ni och vilken är er favoritpralin av de som finns nu?
Taggar: Paradis, chokladask, julask, Marabou Paradis;