Sockerfri kladdkaka (nästan)

Jag bakar väldigt sällan.
Speciellt nu när jag inte äter socker.
 
Men att baka sockerfritt är egentligen inte så svårt.
Det är bara att byta ut sockret mot något annat.
 
Lättast är att ta sötströ som man köper på Ica.
1 dl strösocker ersätts med 1 dl sötströ.
Enkelt.
Men det har en lite stickande bismak som jag inter är helt bekväm med.
Det blir som en svidande känsla på tungan och i halsen.
 
Så jag tänkte att jag skulle testa med honung.
Det är sött, milt och naturligt och också ganska enkelt att räkna om i receptet.
Det är bara att dela med mängden socker.
1 dl socker = 0,5 dl honung.
Är man normalbegåvad i matte borde det alltså inte vara några större bekymmer att räkna ut mängden.
Att tänka på när man bakar med honung är att sänka ugnstemperaturen ca 10-20 grader, eftersom honung bränner snabbare än socker.
(Nej jag har plötsligt inte blivit en bakexpert, men jag är läskunnig och gillar google).
 
I går provade jag att göra en sockerfri kladdkaka för att fira in sonens sportlov.
Receptet innehåller 2,5 dl socker och det bytte jag mot 1 dl honung och 0,5 dl sötströ.
Av misstag råkade jag ha i 2 tsk vaniljsocker istället för vaniljpulver, men det fick vara så.
Lite sent att rätta till det när det väl var i smeten.
Men uträknat på hela kakan, så är det väl inte hela världen.
 
Jag sänkte värmen i ugnen från 175 till 160 grader och gräddade i 20 minuter.
 
 
Den blev lite väl genomgräddad och mer som en sockerkaka i konsistensen.
Inte så där kladdig som den borde vara, men det kan ju beror på själva tillredningen.
 
Piffade till den med grädde, apelsin och banan.
 
Blev väl inte så pjåkigt, men nog sjutton känner jag av lite av den svidande känslan från sötströn ändå.
Borde ha gått all in med honung istället.
 
Recept:
 
  • 2 ägg
  • 1 dl honung + 0,5 dl sötströ (= 2,5 dl strösocker)
  • 4 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker (borde tagit vaniljpulver istället)
  • 100 g smält smör
  • 1 dl mjöl
  • 0,5 tsk salt
 
Jag vispade ihop ägg med sötströ och hade sedan i övriga ingredienser.
 
 
Taggar: att leva sockerfritt, baka sockerfritt, sockerfri kladdkaka, baka med honung, ersätta socker med honung, söta med honung, alternativ till socker;

Kommentarer :

#1: Lesthi

Usch, har provat baka med sötströ massa gånger men jag gillar inte heller den smaken :S

Svar: Nej det är verkligen inte gott. Jättesynd.
Mitt liv 2.0

skriven
#2: Sara

Här kommer ett boktips till dig

Baka sockerfritt
Av författaren Marja Folcke

Läste precis om den hos Bodystore



Svar: Tack för tipset Sara!
Mitt liv 2.0

skriven

Kommentera inlägget här :