Balla Ballerina

Ballerina har ju kommit med en mängd olika varianter på sitt Ballerina Kex i alla möjliga och omöjliga smaker.
 
Den utmärkte sig lite i hyllan med sitt solgula fodral som sken mig i ögonen.
 
Smaken mjölkchoklad har jag inte sett tidigare.
Värt att prova.
 
Uppbyggda enligt originalstandard. 
Ett neutralt kex i botten, fyllning och en kexring på toppen.
I detta fall är både smet och ring av choklad.
 
Men de ser inte så charmiga ut.
Är de inte lite grådassiga i utseendet och lite kantstötta?
Och väldigt platta.
 
Äter ni också en Ballerina genom att gnaga bort det onödiga locket först, så man blottlägger den gottiga fyllningen?
 
I det här fallet var fyllningen pinsamt tunn, nästan obefintlig.
Det smakade inte speciellt gott heller.
Det fanns ingen karaktär i smaken.
Ganska anonym och tråkig.
Jag åt bara halva paketet.
 
Nej originalsmaken är bäst och den jag gillar allra mest är Mumsbiten.
 
Krämig nougat i generösa mändger, doppad i ett lent chokladskal.
Dessa äter jag som en lycklig galning tills det gapar tomt i förpackningen.
Supergoda!
Taggar: Ballerina mjölkchoklad, kex, kakor, Göteborgs Kex, fika;

På begäran - Raw choklad

En läsare önskade sig en recension på Raw choklad.
Såklart hon ska få det.
 
Jag har lagt till en ny kategori "På begäran" och tänker mig att det kan vara ett återkommande tema.
Ni önskar.
Jag äter!
Inga problem.
Vad tycker ni?
Kom med förslag!
 
Jag visste inte riktigt vad rå choklad är, så jag fick googla lite.
Det betyder att chokladen inte är processad eller upphettad på något sätt. 
Chokladen är bara som den är, utan tillsatser.
På så sätt bevaras alla näringsämnen i chokladen.
 
Det står även att choklad smakar ingenting om den inte upphettas.
Smaken kommer först när jäsprocessen startar vid ca 50 grader, samt vid rostningen av bönorna.
En annan intressant detalj är att salmonellasmittade bönor renas och steriliseras vid 100 grader, dvs när de rostas.
Raw chokladen värms upp till max ca 40 grader....
Vissa tycker att chokladen borde förses med varningstext och andra menar att just avsaknaden på varningstext, tyder på att chokladen istället renas på något annant sätt.
Kanske på kemisk väg?
Hur rimmar det då med att den är ekologisk, biologisk osv?
Men det som är bra är att den är fri från mjölk, soja och gluten.
Bra för dom som inte tål det alltså. 
 
40 gram rå choklad, förpackad i brun kartong för 42 kr på Hälsokostbutiken.
Man ska väl inte döma chokladen efter förpackningen, men inte rann väl snålvattnet till vid första anblicken av denna.
 
Men när man med mycket möda lyckats bända upp förpackningen, så möts man av detta färggranna konstverk.
(Jag kan tycka att man kanske skulle tjäna på att vända ut och in på förpackningen istället)?
 
Nåväl, här ligger en inplastad chokladtimmerstock.
 
En stark doft (stank) av sprit får näsan att svida till vid inandningen.
Ögonen nästan tåras.
Oroväckande.
Tittar en gång till på vad jag tog för smak.
Mullbery och Vanilj.
Kanske bourbonvanilj...?
 
BIT för guds skull inte av chokladen!
Bryt den i mindre stubbar först.
Den är stenhård och bastant.
Ger inte vika en millimeter om man försöker klämma på den.
 
Jag kan inte säga att jag är speciellt exalterad över det här med rå choklad.
Choklad ska avnjutas medan den smälter i munnen.
Inte tuggas med våld och sköljas ner med vatten.
 
Smaken var alldeles för mustig, spritsmaken tog helt över och den var för kompakt.
Den var helt enkelt för rå för min smak.
 
Nej jag föredrar nog mina praliner tillagade!
 
Taggar: Raw choklad, rå choklad, lovechock, Mulberry Vanilla;

Fb del 2

Tack vare en snäll läsare som i kommentarerna tipsat om hur man ordnar en sida på Facebook, så har jag nu (tror jag...) tagit bort den gamla med efternamnet och nu finns det en alldelses egen sida som bara heter "Chocochock".
Tack Kristin!
 
Så....vem vill vara först att gå in och "gilla" sidan?