Smaklexicon

I min familj finns det två Fazeraner (mannen och yngsta dottern) och två Marabouister (sonen och äldsta dottern).
Själv är jag oklassbar. Kan inte placera mig i ett fack eller binda mig till ett märke.
Men visst skulle det vara enkelt och skönt att kunna ge ett rakt svar om någon frågar "vad gillar du för choklad"?
Nej, jag kan inte svara Kexchoklad, Snickers eller Marabou Schweizernöt.
Choklad är mer komplicerat och komplext än så.
Det handlar om kvalitet, smak och kombination av smaker.
 
Några enkla grundregler:
 
1. Mint passar ihop med mörk choklad. Mint överdragen med ljus choklad blir för sött och det skär sig.
2. Lakrits göre sig icke besvär i chokladvärlden!
3. Kaffe, likör och sprit är inte gott vare sig i choklad eller i sin naturliga form.
4. Rinnande frukt är inte godis, därför går praliner fyllda med banancreme eller annat jox bort. (Chokladdoppad torkad frukt typ gojibär och skumbananer kan dock fungera som ett gott alternativ till färsk frukt).
5. Marsipan i måttlig mängd kan funka om den är överdragen av mörk choklad. Blir en sliskig katastrof om den blandas med ljus choklad.
6. Nötter, mandel, krokant, crisp.... Smakar läckert ihop med både ljus och mörk choklad.
7. Toffé...rinnande njutning. Smälter fint ihop med ljus choklad och får en bra brytning med mörk choklad. Låt dagsformen avgöra.
8. Fransk nougat ska täckas av mörk choklad!
9. Vanlig nougat är gottigt med ljus choklad, men den får inte vara för gräddig i smaken, då blir det för mycket. Då är mörk choklad ett säkrare kort.
10. Marmelad passar förutom på rostat bröd, även till mörk choklad. Alltså marmelad i geleform till chokladen, inte bredbar.
11. Vit choklad - oätbar! Varningstext borde bifogas för allmänhetens säkerhet.
 
Ett gångbart tips är att smaker som passar ihop med ljus choklad även går bra till mörk choklad. Dock kan inte regeln tillämpas tvärtom. Dvs det som passar till mörk choklad passar bara i undantagsfall till ljus choklad.
 
Synpunkter på det?

Kommentera inlägget här :